Zdravé stravovací návyky si děti osvojují už od útlého věku a to, co jedí ve škole, výrazně ovlivňuje jejich zdraví nejen v dětství, ale i v dospělosti. Podle dat Státního zdravotního ústavu trpí až čtvrtina českých dětí nadváhou nebo obezitou. Nevhodná skladba jídelníčku v dětství tak zvyšuje riziko vážných nemocí v pozdějším věku – českým dětem kvůli tomu hrozí vyšší riziko vysokého tlaku v dospělosti, infarktu, mrtvice či osteoporózy. Alarmující je zejména dětská obezita, která často přetrvá: odborníci upozorňují, že z 80 % dětí s obezitou vyrostou obézní dospělí. Pravidlo „oni z toho vyrostou“ už bohužel neplatí. „Proto je klíčové, aby si děti osvojily zdravé stravovací návyky včas – správná výživa v dětství je základem prevence celoživotních zdravotních problémů,“ vysvětluje Michal Debreceni z Delirest.
Školní obědy hrají v životech dětí zásadní roli, protože pro mnoho z nich představují hlavní teplé jídlo dne. Česká republika má v tomto ohledu unikátní systém: funguje zde okolo 9 000 školních jídelen, které ročně připraví přes 383 milionů pokrmů. Denně se v nich stravují téměř 2 miliony dětí, což zhruba odpovídá většině žáků základních a středních škol. Aktuální průzkumy ukazují, že školní stravování využívá asi 77 % dětí v Česku. V některých regionech je zapojení skoro stoprocentní – například na Vysočině obědvá ve školní jídelně přes 93 % žáků, zatímco v Praze jen necelá polovina. Tyto rozdíly naznačují vliv místních podmínek a zvyků: v menších obcích chodí na obědy téměř všechny děti, kdežto ve velkých městech část dětí obědvá raději doma nebo využívá jiné možnosti. Přesto tři čtvrtiny českých školáků jedí společně ve školní jídelně – to je obrovská příležitost ovlivnit jejich jídelníček pozitivním směrem.
Školní stravování vytváří zdravé návyky
Kvalitní školní stravování může dětem pomoci vytvořit zdravé návyky, které si ponesou do dospělosti. Výzkumy potvrzují, že rodinné prostředí a zvyklosti mají velký vliv na rozvoj obezity – podobně může i dobře nastavený jídelníček ve škole kompenzovat některé nežádoucí vlivy a naučit děti jíst pestřeji. „Děti dnes umí ocenit nejen chuť, ale i pestrost. Když jim dáte na výběr a nabídnete skutečné jídlo z čerstvých surovin, vrací se pro přídavek,“ říká Michal Debrecéni, ředitel společnosti Delirest, která provozuje stovky školních jídelen v Česku. Podle něj školy, které zapojují děti do výběru jídelníčku a komunikují s nimi o jídle, dosahují nižší míry plýtvání a vyšší spokojenosti strávníků.
Například stále platí, že české děti konzumují nadbytek soli a cukru, a naopak méně zeleniny či ryb, než by bylo žádoucí. Školní jídelny proto v posledních letech zavádějí recepty s vyšším podílem zeleniny a s menším obsahem cukru či soli. Existují také programy jako Zdravá školní jídelna, které podporují zvyšování nutriční kvality obědů. Pozitivní trend již začíná být vidět – podle dlouhodobých studií čeští dospívající jedí více ovoce a zeleniny a omezili každodenní konzumaci sladkostí. Právě kombinace chutných a vyvážených obědů ve škole s osvětou o zdravém jídle pomáhá formovat stravovací návyky nové generace. Školní obědy tak nejsou jen „jídlo na talíři“ – jsou to investice do zdraví dětí, která se zúročí i v jejich dospělém životě.